Warmte

Aardwarmte en bodemwarmte

Een zeer duurzame vorm van energie halen uit de natuur is het gebruik maken van aardwarmte/bodemwarmte. Er is een grens tussen aardwarmte en bodemwarmte wanneer men zeer diep de bodem in gaat (circa 500 meter) noemt men het aardwarmte. Gaat men enkele 10 tallen meters diep noemt men dit bodemwarmte.

Aardwarmte in Nederland

In Nederland is aardwarmte erg moeilijk bereikbaar en hierdoor erg duur. Het voordeel van het gebruiken van aard- en bodemwarmte is dat de bron onuitputtelijk is, energie zuinig en op termijn goed voor de portemonnee. Naast hitte kan men ook warmte oppompen, warm water wordt door het huis gesluisd in de winter en het koele water wordt gebruikt voor de koeling van het huis.

Gebruiken maken van aardwarmte en bodemwarmte

Aardwarmte krijgt zijn hitte door de kern van de aarde, deze straalt warmte uit. Hierbij moet u denken aan een diepte van 500 meter. Bodemwarmte is tot 20 meter, deze wordt verwarmd door de zon. In bijvoorbeeld Ijsland wordt erg veel gebruik gemaakt van aardwarmte, dit komt doordat Ijsland een vulkanisch land is en de aardwarmte laag dichter bij de oppervlakte gelegen is.

Bron: Milieucentraal.nl