Auto's

Energiezuinige auto's

De prijzen van de auto brandstof, ze stijgen de pan uit. Buiten dat het rijden op diesel of benzine niet goed is voor het milieu is het ook prijzig. Mede door deze hoge brandstofprijzen is energiezuinig rijden erg populair. Nagenoeg elke fabrikant heeft zo zijn eigen energiezuinige modellen, in het assortiment van zijn auto lijn opgenomen. Een groot verschil met 10 jaar geleden is dat het uiterlijk er niet onder te lijden heeft, toen sloeg het futuristische uiterlijk niet aan. Zodoende zijn de energiezuinige modellen nu net zo stijlvol gemaakt als de andere modellen.

Dit maakt een auto beter voor het milieu

Auto's worden steeds energiezuiniger, maar wat verstaan we onder 'energiezuinig'. Energiezuinig is een relatief begrip, zo is een huidige Ferrari zuiniger dan 10 jaar geleden maar is deze auto nog steeds milieuonvriendelijk. Het geen wat milieubelastend is aan een auto is de uitstoot van fijnstof en vluchtige organische stoffen zoals stikstofdioxide en zwaveldioxide. Bij een lager verbruik stoot u dus minder van deze stof uit, tevens beschikken de auto's over steeds betere filters. Een ander belangrijk aspect is de brandstof zelf, zo is LPG (aardgas) milieuvriendelijker dan benzine en diesel.

Rij energie zuinig in alle auto's

Ook kunt u met uw eigen auto nog energiezuiniger rijden. Minder remmen en de auto uit laten rollen zorgen voor een lager verbruik. Ook de bandenspanning is hierbij van groot belang, wanneer u band slap is geeft het meer weerstand en dat resulteert in een hoger verbruik. Een auto waarvan de bandspanning altijd goed is verbruikt veel minder brandstof dan een auto waarbij dit niet het geval is. De bandenspanning kunt u controleren bij een tankstation waar u deze dan ook gelijk kunt aanpassen. Wanneer u moet schakelen dient u goed op het toerental te letten. Een handige tip is dat u bij een langdurige snelheid van 50 km/h overschakelt in zijn 4e versnelling in plaats van door te blijven rijden in de 3e versnelling. Dit kan u een besparing van 10% in uw verbruik opleveren. Wanneer een auto in de 3000 toeren zit dan is het verbruik bijna dubbel zo hoog als wanneer hij in de 2000 toeren zit, genoeg reden dus om door te schakelen.

Hieronder een overzicht van enkele milieuvriendelijke benzine- en dieselauto's

Top 5 meest zuinige benzineauto's: Top 5 meest zuinige dieselauto's:
1.Lexus CT 200h 1.Smart Fortwo coupé
2.Toyota Auris Full Hybrid 2.Volkwagen Polo
3.Toyota Prius 3.Seat Ibiza
4.Smart 451 Fortwo Coupe 4.Skoda Fabia
5.Fiat 500 5.Mini One

Bron: Onderzoek ANWB en SNM 2011