Wassen

Milieubewust wasjes draaien

We leven in een tijd waar veruit het grootste deel van de huishoudens in het bezit is van een wasmachine. Daarbij is de wasmachine ook nog eens het huishoudelijke apparaat dat de meeste energie en water behoeft. Dit betekent dat het apparaat alles behalve milieuvriendelijk is.

Was ten alle tijden zuinig

Het wordt dus tijd om duurzaam uw wasjes te draaien. Dit kunt u doen wanneer u een nieuwe wasmachine aanschaft, maar ook wanneer u al in het bezit bent van een wasmachine die nog niet duurzaam is ingesteld. Met de ietwat oudere wasmachine kunt u milieubewust wasjes draaien wanneer u zorgt dat u het aantal wasjes beperkt. Hier kunt u voor zorgen wanneer u zorgt dat u altijd volle wasjes draait. Ook hoeft u niet perse de bonte was van de witte was te scheiden wanneer u gebruik maakt van wasdoekjes. Deze doekjes voorkomen het overlopen van kleuren in de verschillende wasjes.

Ook zitten er steeds meer duurzame functies op wasmachines, zo is er inmiddels de 'hot-fill' mogelijkheid geïntroduceerd. De Hot-Fil wasmachine is vele male zuiniger met stroom in verhouding met andere wasmachines die niet in het bezit zijn van de Hot-Fil functie. Dit is mogelijk doordat de Hot-Fil wasmachine voorzien is van een hittebestendige waterafvoer en hierdoor voorzien wordt van warm water. Bij andere wasmachines wordt koud water aangevoerd en dient dit verwarmd en vervolgens weer afgekoeld te worden in de wasmachine.

Niet alleen de wasmachine kan duurzamer, ook  kunt u kleding pas wassen wanneer dit ook echt nodig is waardoor u het aantal wasbeurten vermindert. Zoals eerder gezegd is het tevens zeer belangrijk dat u wast met een volle wasmachine.

Bron: Duurzaam verder