Voeding

Milieubewuste voeding

Bij het bewust omgaan met ons milieu wordt voornamelijk direct gedacht aan verlichting, energie, broeikasgassen en ga zo maar door. Waarvan de meeste mensen niet op de hoogte zijn is dat voeding ook een grote rol speelt in de milieubelasting. Van de gehele belasting die het milieu ondervindt aan de huishoudens, komt een percentage tussen de 20 en de 30 voort uit de milieu onbewuste voeding.

Stop met het verspillen van voedsel

Mogelijk zult u zich afvragen, moet ik nu minder gaan eten om milieubewust om te gaan met voeding? Nee dit is niet het geval. Ieder persoon heeft een andere hoeveelheid behoefte aan vitamine, energie en dergelijke voeding en hier dient u zich maximaal in te kunnen voorzien. Om milieubewust te eten zult u voor bewuste keuzes moeten maken en milieubewust koken. Een zeer belangrijke factor is het verspillen van voedsel, we gooien met z'n alle enorm veel voedsel weg terwijl dit helemaal niet nodig is. Het verspillen van voedsel kost enorm veel energie en geld. Om de verspillen te verminderen kunt u al direct eenvoudige maatregelen nemen zoals het inkopen op maat, het zorgvuldig bewaren van uw voedsel en het bereiden van porties op maat.

Ga milieubewust om met voeding

Naast het verspillen van voedsel zijn er nog meer aspecten waarbij we onbewust met het milieu omgaan met betrekking tot de voeding. Zo kunt u heel eenvoudig energie besparen door af en toe een maaltijd te nuttige zonder vlees, de productie hiervan kost veel energie en wanneer u het vlees overslaat vermindert dit de uitstoot van broeikasgassen. Ga daarnaast voor enkel fruit en groenten uit het seizoen, sla de producten die via het vliegtuig hier gekomen zijn ook over. Daarbij zijn milieuvriendelijke producten gekenmerkt met een Milieukeur en Eko-keurmerk.

Bron: MilieuCentraal