Lampen

Energiezuinige lampen voor in en om het huis

Hedendaags kennen we 4 soorten lampen, de meest energie onvriendelijke is de gloeilamp. Vervolgens zien we in de halogeenlamp ook een energievreter. De groene, energiezuinige lampen zijn de spaarlamp en de ledlamp. De ledlamp is tot op heden de meest energiezuinige lamp die gebruikt kan worden en is eenvoudig te bestellen op www.mylamp.nl of op www.hardyverlichting.nl.

Uitgaand van een lichtstroom van 400 lm zien we dat elke lamp een eigen verbruik heeft, hieronder een overzicht:

  • Ledlamp 6W
  • spaarlamp 8W
  • Halogeenlamp 30 W (omgerekend)
  • Gloeilampen 40W

Hoe werkt een spaarlamp?

De werking van een spaarlamp is anders dan die van een gloei- of halogeenlamp. In een spaarlamp zit kwikdamp, wanneer deze in aanraking komt met stroom gloeit deze op. Dit resulteert in een ultra violette straling. Bij een gloeilamp wordt het licht geproduceerd door een dun wolfraam draadje. Deze is veel kleiner in oppervlakte en moet mede daardoor harder 'werken' om de zelfde hoeveelheid UV straling te produceren. Een spaarlamp maakt met minder energie evenveel licht, zodoende gaat deze ook langer mee.

Voordelen en nadelen van een spaarlamp

Echter heeft de spaarlamp ook enkele nadelen, de stof kwik die in de lampen in verwerkt is giftig. Zeker wanneer u bedenkt dat dit in een voedselketen terecht kan komen, wees dus altijd voorzichtig bij het monteren en demonteren van uw gloeilamp. Hieronder vindt u een rekenmodel, zo kunt u zelf gemakkelijk het bedrag uitrekenen wat u kunt besparen door uw gloeilampen te vervangen door spaarlampen.

Voorbeeld:

(8 gloeilampen x €0,59) + (60W / 1000 x 8000h x €0,23) = €115,12

(1 spaarlamp x €4,95) + (13W / 1000 x 8000h x €0,23) = €28,87

Bron: milieucentraal.nl