Kiezen van een thuisbatterij en hoe te gebruiken

We zijn tegenwoordig steeds meer bezig met het kijken naar duurzame oplossingen en verbeteringen. Het wordt met de dag duidelijker dat we veranderingen moeten maken om de dreigende klimaatveranderingen tegen te gaan en hier een verschil in te maken. Toch is dit in veel opzichten makkelijker gezegd dan gedaan en zo moeten er grote veranderingen gemaakt worden, wil dit enig verschil maken. Zo heeft bijvoorbeeld de uitvinding van de zonnepanelen al veel goeds gebracht en er zijn dan ook steeds meer mensen die hier gebruik van maken. Met een thuisbatterij kan je nog beter met je opgewekte stroom omgaan, maar hoe werkt deze nou precies en waarom is het zo een goed hulpmiddel?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een los apparaat, dat meestal zo groot is als een cv-ketel of een keukenkastje. Het ligt er hierbij ook weer aan wat de opslagcapaciteit is van je thuisbatterij en de grootte kan dan ook weer verschillen. Een thuisbatterij wordt ook wel een thuisaccu genoemd en naast de accu, bestaat dit systeem nog uit twee andere onderdelen: de stroomregelaar en een omvormer. De stroomregelaar regelt waar de stroom heen gaat en waar het vandaan komt en de omvormer zet de elektriciteit weer om naar het juiste soort stroom.

Wat kan je allemaal met een thuisbatterij

Je kan een thuisbatterij eigenlijk op drie manieren gebruiken, namelijk de opslag van stroom uit je zonnepanelen, handelen op de energiemarkt en het in balans houden van het stroomnet. Als je zonnepanelen hebt, wekken deze overdag vaak de meeste stroom op, terwijl de meeste huishoudens in de ochtend en avond de meeste elektriciteit gebruiken. Een thuisbatterij plaatsen, kan ervoor zorgen dat je opgewekte zonnestroom kan opslaan, om vervolgens op een ander moment te gebruiken. Bij handelen op de energiemarkt heb je een dynamisch energiecontract nodig en hierbij sla je stroom op wanneer het goedkoop is. Daarna verbruik je het of je levert het weer terug wanneer de prijs hoger is. Er zijn daarnaast ook enkele leveranciers die contracten bieden waarbij jouw thuisaccu als buffer wordt gebruikt om het stroomnet in balans te houden en hier krijg je dan een vergoeding voor.

Wat betaal je ongeveer voor een thuisbatterij

De prijs van een thuisbatterij verschilt natuurlijk per accu en het ligt er dan ook maar net aan waar je precies naar op zoek bent. Als jij een hoger opslagvermogen wil, ligt de prijs van je thuisbatterij ook weer een stuk hoger. Een thuisbatterij voor een gemiddeld huishouden is 5 tot 10 kWh groot en kost bij elkaar tussen de 5000 en 8000 euro.

Je kan je thuisbatterij dus voor verschillende dingen gebruiken en vooral voor het opslaan van je opgewekte energie, is het een fantastisch hulpmiddel. Steeds meer mensen krijgen belangstelling voor de aanschaf van een thuisaccu en zo kan het ook een toevoeging zijn aan jouw dagelijks leven.